Thursday, February 11, 2010

Артур Клінав | "Мала подорожня книжка по Місту Сонця", фрагмент


38

У Місті Сонця пили багато. Вшановування Вакха було другим за важливістю, після Комунізму, культом у Країні Щастя. Окрім шести основних, існувало ще декілька десятків дрібних і професійних свят – День Конституції, День народження Леніна, День смерті Леніна, День космонавтики, Старий Новий Рік, День визволення Міста Сонця від німців, День Учителя, День Металурга, День Шахтаря, День Сталевара, День Тракторобудівника, День просто Будівника, День Колгоспника і так далі.

Окрім цього, був іще День власного Народження, День Народження Дружини, День Народження Тещі, День Народження Дітей, День народження Братів, Сестер, інших Родичів, Дні Народження Друзів, Весілля Родичів, Весілля Друзів, Розлучення Родичів і Друзів, Похорони Родичів, Друзів і Знайомих, Поминки по них на Дев’ятий День, Поминки на Сороковий День, Поминки у річницю Смерті.

Святкувався День Зарплати, День Авансу, Перший День Відпочинку, Повернення з Відпочинку, Призов у Армію, Повернення з Армії, Вступ у Інститут, Перший День Картоплі, Останній День Картоплі, Складання Іспитів, Закінчення Навчального Року, Закінчення Інституту, Поступлення на Нову Роботу, Перший День Відрядження, Останній День Відрядження, Підвищення по Службі, Перемога улюбленої футбольної Команди, Поразка улюбленої футбольної Команди, Перемога улюбленої хокейної Команди. Відзначався похід у Театр, Поїздка на Летовище, Зустріч із Другом, якого давно не бачив. Нагод випити знаходилася незліченна кількість. Пізніше до них додалися релігійні свята: Два Різдва, Великдень Православний, Великдень Католицький, День пам’яті предків, Проводи.

У Країні Щастя пили усі. Пили Пролетарії. Пили Колгоспники. Пили Студенти. Пили Науковці. Пили Поети й Художники. Пили Лікарі. Пили Спортсмени. Пили Військові. Пили Перехожі. Пили Двірники. Пили Сантехніки. Пили Міліціонери. Пили Чоловіки та Жінки. Пили Старі з Міста Сонця та Старі з робітничих окраїн. Пили усі Метафізики, окрім останнього. Пила Любов. Пила Мудрість. Сила також любила випити. Пили Боги Ленін і Сталін. Пили так, що в останнього Метафізика попросту не витримали нерви, коли Він оголосив сухий закон. Але було пізно. Країна Щастя тоді вже помирала, тому авторитет Метафізика не мав такої сили, як колись. Усі тільки озлобилися, але продовжували пити далі.

Переклав з білоруської Остап Кінь


*



Артур Клінав (1965) - білоруський художник, літератор, фотограв. Головний редактор часопису "pARTisan". Дебютний роман "Малая падарожная кніжка па Горадзе Сонца" (2008) видали у Нічеччині (Surhkamp, 2006) і Польщі (Wydawnictwo Czarne, 2008). Незабаром повинен з'явитися другий роман - "Шалом". Мешкає в Мінську.


No comments:

Post a Comment